dimarts, 30 de juliol del 2013

La història de la màgia

- Quan va néixer la màgia?

La paraula màgia, deriva de magi, que era un element religiós, que el feien servir els mags de l'antiga Babilonia. Hi va haver mags a Roma, Grècia, i en quasi tot el món occidental de l’antiguitat. 
La màgia i la fetilleria estaven lligades a les creences de pobles orientals molt antics, en els que el mag o bruixot era a la vegada un home que era capaç de connectar amb el "món invisible" dels esperits i tenia un paper important a la comunitat.

A Grècia i Roma, els endevins i els mags no tenien res a veure amb els xamans , que eren consultats sobretot pels poders d’endevinació que es creia que tenien.

En la dècada de 1840, el rellotger francès Jean Eugène Robert - Houdin es va convertir en la primera persona que va fer trucs de màgia en teatres davant de molts espectadors. El seu espectacle oferia varis números d'il·lusionisme que encara avui són populars.

Alguns arqueòlegs pensen que un dibuix a la paret d'una tomba de l'antic Egipte mostra la imatge més antiga d'un truc de màgia. En el dibuix, una persona sembla estar fent un truc de màgia amb una seria de bols.

A l'època dels grecs, la màgia s’utilitzava sobre tot per preveure el futur, això els permetia saber bastantes coses, com per exemple saber si plouria o no el cap de setmana.

A l'edat mitjana la màgia va passar una mala època, perquè els cures deien que els mags eren males persones, que volien el mal i que se’ls havia de cremar a foc lent per treure’ls-hi el "dimoni" que portaven dins.

Cap al segle XIX, ja va aparèixer la màgia dels il·lusionistes, els escapistes, mentalistes... i ja en l'actualitat la màgia s'ha convertit en tot un art i en un espectacle, gràcies als efectes especials, als grans focus de llum, als jocs de cartes...

Dibuix en què sembla que una persona està fent un tuc de màgia amb  bols




Jean Eugène Robert - Houdin





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada